Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, June 14, 2008

Lemang Jagung

Teringin pulak nak makan lemang jagung...lepas sembang ngan che Ja pasal lemang jagung..
teman pun mula ler mencari cara nak buat lemang edisi perantau...huhuhh..jumpa juga akhirnya..tq Kak Masriyah..

Bahan
2 cawan beras pulut
11/2 cawan santan
sedikit garam
Aluminium foil

Cara
1.Basuh beras masukan santan dan sedikit garam dan masak dengan menggunakan api yang perlahan.
* Kalau nak kukus boleh juga*.
2.Bila dah masak tekan-tekan sedikit pulut agar pecah bijinya dan dibentuk memanjang.
3.Masukan didalam daun pisang dan digulung
4.Digulung pula dengan aluminium foil dan ikat kemas-kemas kiri dan kanan
5.Bakar didalam oven atau di dalam kuali sampai masak lebih kurang 30 minit.
6.Sejuk dan potong

No comments: