Teringin pulak nak makan lemang jagung...lepas sembang ngan che Ja pasal lemang jagung..
teman pun mula ler mencari cara nak buat lemang edisi perantau...huhuhh..jumpa juga akhirnya..tq Kak Masriyah..
Bahan
2 cawan beras pulut
11/2 cawan santan
sedikit garam
Aluminium foil
Cara
1.Basuh beras masukan santan dan sedikit garam dan masak dengan menggunakan api yang perlahan.
* Kalau nak kukus boleh juga*.
2.Bila dah masak tekan-tekan sedikit pulut agar pecah bijinya dan dibentuk memanjang.
3.Masukan didalam daun pisang dan digulung
4.Digulung pula dengan aluminium foil dan ikat kemas-kemas kiri dan kanan
5.Bakar didalam oven atau di dalam kuali sampai masak lebih kurang 30 minit.
6.Sejuk dan potong
Saturday, June 14, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment