Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, June 14, 2008

Seri Muka

Teringin pule teman nak makan kuih seri muka...so teman pun meng'google ' lerr dalam blog kak Hanieliza...bile cuba buat ikut sejibik sukatan yg diberikan..Alhamdulillah..menjadi juga..
seronok tak terkata teman...Trime kasih ler kak Liza kerne sudi berkongsi resepi...

Bahan-bahan

Lapisan Bawah

2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam

Lapisan Atas

2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
½ cawan gula merah
1/2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung jagung
3 biji telur
1 s/t garam


Cara
Lapisan Bawah

1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata. Tapiskan.
2. Masakkan sekejap sehingga naik wap.
3. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
4. Kukuskan lebih kurang 20 minit.
5. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.

No comments: